Mjere

Mjera II.2./ II.3./ II.4. Produktivna ulaganja u akvakulturu

Namjena

Ja─Źanje konkurentnosti i odr┼żivosti poduze─ça, za┼ítita┬ái obnova vodne bioraznolikosti te promocija resursno┬áu─Źinkovite akvakulture

Tip operacije

 • Proizvodna ulaganja u akvakulturu;
 • Diversifikacija proizvodnje u akvakulturi i diversifikacija┬áuzgajanih vrsta;
 • Osuvremenjivanje jedinica akvakulture, uklju─Źuju─çi┬ápobolj┼íanje radnih i sigurnosnih uvjeta radnika u┬áakvakulturi;
 • Pobolj┼íanja i osuvremenjivanje povezana sa zdravljem┬ái dobrobiti ┼żivotinja, uklju─Źuju─çi kupnju opreme┬áza za┼ítitu farmi od divljih grabe┼żljivaca;
 • Ulaganja u unaprje─Ĺenje kvalitete, ili dodavanje┬ávrijednosti, proizvodima akvakulture;
 • Obnova postoje─çih akvakulturnih ribnjaka ili laguna┬áputem uklanjanja mulja ili ulaganja u spre─Źavanje┬átalo┼żenja mulja;
 • Diversifikacija prihoda poduze─ça u podru─Źju akvakulture┬áputem razvoja komplementarnih aktivnosti┬ákoje se odnose na temeljno akvakulturno poslovanje┬ápoduze─ça, uklju─Źuju─çi udi─Źarski turizam,┬áusluge akvakulture vezane uz za┼ítitu okoli┼ía ili┬áobrazovne aktivnosti o akvakulturi;
 • Ulaganja koja pove─çavaju energetsku u─Źinkovitost┬ái promi─Źu prelazak poduze─ça u podru─Źju akvakulture┬ána obnovljive izvore energije;
 • Ulaganja u smanjenje negativnog utjecaja ili poticanje┬ápozitivnih u─Źinaka na okoli┼í i pove─çanje u─Źinkovitosti┬áresursa;
 • Ulaganja koja dovode do znatnog smanjenja u─Źinka┬ápoduze─ça u podru─Źju akvakulture na potro┼ínju i┬ákvalitetu vode, posebice smanjenjem koli─Źine┬ákori┼ítene vode ili kemikalija, antibiotika i drugih┬álijekova, ili pobolj┼íanjem kvalitete izlazne vode, uklju─Źuju─çi uspostavu multitrofi─Źkih akvakulturnih sustava;
 • Ulaganja u promicanje zatvorenih akvakulturnih┬ásustava u kojima se proizvodi akvakulture uzgajaju┬áu zatvorenim recirkulacijskim sustavima, smanjuju─çi┬átime potro┼ínju vode na najmanju mogu─çu mjeru.

Korisnici

Poduze─ça u podru─Źju akvakulture

DA LI JE U OKVIRU MJERE┬áÔÇťPRODUKTIVNA ULAGANJA U AKVAKULTURUÔÇŁ PRIHVATLJIVO ULAGANJE VEZANO UZ NABAVU STACIONARNE PUMPE ZA VODU?

Uz ulaganja u uzgajali┼íta/mrjestili┼íta, prihvatljiva su i ulaganja vezana uz zahvate u prostoru koji nisu uklju─Źeni u povlasticu, ali su u slu┼żbi uzgajali┼íta/mrjestili┼íta koje su predmet potpore. Korisnik je za takva ulaganja du┼żan dokazati vlasni┼ítvo/pravo gra─Ĺenja/pravo kori┼ítenja predmetnog zahvata u prostoru/─Źestice/lokacije ulaganja te je u tu svrhu du┼żan dostaviti odgovaraju─çu dokumentaciju koja se propisuje natje─Źajem.

DA LI PONUDA IZDANA OD STRANE HRVATSKE TVRTKE MORA BITI IZRA┼ŻENA U HRVATSKIM KUNAMA?

Kao ┼íto je definirano u Prilogu III. Natje─Źaja za dodjelu potpore u okviru mjere ÔÇ×Produktivna ulaganja u akvakulturuÔÇť (ÔÇ×Narodne novineÔÇť, broj 49/2017), ponude prikupljene od stranih dobavlja─Źa moraju biti izra┼żene u eurima (EUR), a od doma─çih dobavlja─Źa u hrvatskim kunama (kn). Drugim rije─Źima, ako je ponudu izdala hrvatska tvrtka, iznosi ponude moraju biti izra┼żeni u kunama.

DA LI JE PRIHVATLJIV TRO┼áAK NABAVE GOSPODARSKOG ÔÇ×PICK UPÔÇť VOZILA KOJIM ─ćE SE UZ POMO─ć SPREMNIKA PREVOZITI RIBLJA MLA─É DO UZGAJALI┼áTA TE BI DIO PROJEKTA BILA I NABAVA DVA SPREMNIKA ZA PRIJEVOZ MLA─ÉI?

─îlankom 2. stavkom 1. to─Źkom aa) Pravilnika o uvjetima, kriterijima i na─Źinu dodjele potpore u okviru mjere ÔÇ×Produktivna ulaganja u akvakulturuÔÇť za razdoblje 2017.-2020. (ÔÇ×Narodne novineÔÇť, broj 39/2017), specijalizirana vozila su definirana kao vozila koja su neophodna za rad i odr┼żavanje mrjestili┼íta i/ili predrasta i/ili uzgajali┼íta, a prvenstveno vozila i kamioni za transport akvati─Źnih organizama svih kategorija. Drugim rije─Źima, vozilo kojim ─çe se uz pomo─ç spremnika prevoziti riblja mla─Ĺ do uzgajali┼íta se smatra prihvatljivim tro┼íkom.

DA LI JE PRIHVATLJIV PRIJAVITELJ NA NOVI NATJE─îAJ ZA MJERU ÔÇťPRODUKTIVNA ULAGANJA U AKVAKULTURUÔÇŁ, IAKO JE KORISNIK PO PRETHODNOM NATJE─îAJU ZA MJERU ÔÇťPRODUKTIVNA ULAGANJA U AKVAKULTURUÔÇŁ TE MU JO┼á NIJE ISPLA─ćENA POTPORA?

Prijavitelj je prihvatljiv na novi natje─Źaj za mjeru ÔÇťProduktivna ulaganja u akvakulturuÔÇŁ, iako je korisnik po prethodnom natje─Źaju za mjeru ÔÇťProduktivna ulaganja u akvakulturuÔÇŁ te mu jo┼í nije ispla─çena potpora.

ŠTO PODRAZUMIJEVA KOMPLEMENTARNA AKTIVNOST?

Komplementarna aktivnost podrazumijeva aktivnost poduze─ça koja se odnosi na temeljno akvakulturno poslovanje tog poduze─ça, uklju─Źuju─çi udi─Źarski turizam, usluge akvakulture vezane uz za┼ítitu okoli┼ía ili obrazovne aktivnosti o akvakulturi.
Kako bi se utvrdilo da li je planirana komplementarna aktivnost prihvatljiva odnosno da li se odnosi na temeljno akvakulturno poslovanje poduze─ça, korisnik je, ako planira uspostavu i/ili razvoj tih aktivnosti, uz Zahtjev za potporu obvezan dostaviti Plan uspostave i razvoja komplementarne/ih aktivnosti (to─Źka 11., Prilog II. Natje─Źaja) koji mora sadr┼żavati informacije o planiranim aktivnostima, uklju─Źuju─çi opis aktivnosti i njihove komplementarnosti sa akvakulturnom djelatnosti poduze─ça te financijski plan provedbe tih aktivnosti (na razini aktivnosti, ne pojedina─Źnih tro┼íkova).

DA LI SE NA NATJE─îAJ U OKVIRU MJERE ÔÇŁPRODUKTIVNA ULAGANJA U AKVAKULTURIÔÇŁ MO┼ŻE PRIJAVITI PODUZETNIK KOJI JE U PRO┼áLOJ GODINI OSTVARIO GUBITAK?

Poslovanje s gubitkom u prethodnim godinama nije definirano kao uvjet neprihvatljivosti u okviru ove mjere te korisnik mo┼że podnijeti Zahtjev za potporu i ostvariti pravo na potporu i u tom slu─Źaju, ali pod uvjetom da zadovoljava ostale uvjete i kriterije propisane Pravilnikom i Natje─Źajem.

DA LI JE PRIHVATLJIV PRIJAVITELJ NA NATJE─îAJ U OKVIRU MJERE ÔÇťPRODUKTIVNA ULAGANJA U AKVAKULTURUÔÇŁ, UKOLIKO JE KORISNIK PO PRETHODNOM NATJE─îAJU U OKVIRU ISTE MJERE, A KOJI NIJE ZAVR┼áIO INVESTICIJU TJ. NIJE MU JO┼á UVIJEK ISPLA─ćENA POTPORA?

Korisnik kojem je odobrena potpora u okviru prethodnog natje─Źaja u okviru mjere ÔÇťProduktivna ulaganja u akvakulturuÔÇŁ mo┼że podnijeti Zahtjev za potporu te mo┼że ostvariti potporu i u okviru novog natje─Źaja, neovisno o tome da li je zavr┼íio operacija u okviru prethodnog, ali ne za ista ulaganja te pod uvjetom da nova operacija udovoljava uvjetima i kriterijima definiranima novim pravilnikom i natje─Źajem.

S OBZIROM DA SVA DOKUMENTACIJA MORA BITI U TISKANOM ILI ELEKTRONIČKOM OBLIKU NA CD-U/DVD-U, A ISTODOBNO MORA BITI POTPISANA OD PONUDITELJA, DA LI JE SCAN PONUDE POTPISAN PRIHVATLJIV ILI SE UZ DOKUMENTACIJU U ELEKTRONIČKOM OBLIKU NA CD-U/DVD-U MORA DOSTAVITI I TISKANI OBLIK?

Ponuda se mora dostaviti u izvornom obliku te ovisno o poslovnim pravilima ponuditelja ovisi da li ─çe ista biti u elektronskom ili u tiskanom obliku. Dakle, ako ponuditelj u redovnom poslovanju isklju─Źivo izdaje ponude u elektronskom obliku, tada je takvu ponudu potrebno dostaviti samo u tom obliku, ali ako korisnik ┼żeli mo┼że istu dostaviti i tiskanu. Ako ponuditelj izdaje ponude u tiskanom obliku, sa potpisom/pe─Źatom, tada je potrebno ponudu dostaviti u tom obliku.
Napominjemo da tijela koja obavljaju provjere mogu zatra┼żiti informaciju i provjeru vjerodostojnosti od strane ponuditelja te da se, ako se tijekom provjere ponuda utvrdi da dostavljena dokumentacija nije vjerodostojna, zadr┼żava pravo odbijanja tro┼íka.

DA LI JE DOZVOLJENO ZA ULAGANJA KOJA SU ZAPOČELA PRIJE OBJAVE NATJEČAJA (A PRIHVATLJIVA SU ULAGANJA) DOSTAVITI PONUDE KOJE SU PRIKUPLJENE TADA TE NEMAJU VALJANOST NA DATUM PODNOŠENJA ZAHTJEVA ZA POTPORU I GLASE U EURIMA? UKOLIKO JE POTREBNO PRIKUPITI NOVE PONUDE, DA LI I ONE MORAJU GLASITI U KUNAMA S OBZIROM DA JE U PITANJU SPECIFIČNA DJELATNOST (BRODOGRADNJA)? DA LI JE PRIHVATLJIV TROŠAK ZA ULAGANJE KOJE JE ZAPOČELO PRIJE OBJAVE NATJEČAJA (A SPADA U PRIHVATLJIVA ULAGANJA) GDJE JE ODABRAN PONUDITELJ TE JE SKLOPLJEN UGOVOR U EURIMA?

Ako postupak prikupljanja ponuda i odabir ponuda datiraju razdoblja prije objave Natje─Źaja, potrebno je dostaviti ponude onakve kakve su prikupljene u tom trenutku. Isto tako, uz odabranu ponudu potrebno je dostaviti va┼że─çi Ugovor kao dokaz da je to odabrani ponuditelj.
Va┼żno je dokazati da su tri ponude prikupljene od neovisnih ponuditelja, da su prikupljene prema istoj tehni─Źkoj specifikaciji odnosno da su me─Ĺusobno usporedive te da su bile va┼że─çe u isto vrijeme. Ako neki od navedenih uvjeta nije primijenjen u vrijeme kada ste ponude prikupljali ili ga nije mogu─çe dokazati, potrebno je ponoviti postupak prikupljanja ponuda i dostaviti dvije dodatne ponude prema uvjetima Natje─Źaja i sukladno Pravilniku (ista tehni─Źka specifikacija, u kunama ukoliko se radi o hrvatskim tvrtkama, ponude va┼że─çe u vrijeme slanja Zahtjeva za potporu i sl.). Tako─Ĺer, u slu─Źaju da su ponude/ugovor u eurima, a ponuditelj/dobavlja─Ź je iz Hrvatske, potrebno je dostaviti i izjavu ili drugi odgovaraju─çi dokument izdan od strane tih ponuditelja/dobavlja─Źa u kojem navodi da nije u mogu─çnosti iz odre─Ĺenih razloga izdati ponudu u kunama.

KOLIKO SREDSTAVA JE UKUPNO ODOBRENO U OKVIRU OPERATIVNOG PROGRAMA ZA POMORSTVO I RIBARSTVO RH ZA PROGRAMSKO RAZDOBLJE 2014.-2020 TE KOLIKO JE UTROŠENO TJ. PREOSTALO SREDSTAVA?

U okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020., za mjere namijenjene sektoru akvakulture (slatkovodne i morske) na raspolaganju je ukupno 73,6 milijuna eura. Mjere se provode na temelju pravilnika i natje─Źaja koje donosi Ministarstvo poljoprivrede, a kojima se definiraju uvjeti, kriteriji i na─Źin dodjele potpore u okviru pojedine mjere, uklju─Źuju─çi i raspolo┼żiva sredstva za pojedinu mjeru odnosno pojedini natje─Źaj, a koji se mogu objavljivati do iskori┼ítenja raspolo┼żivih sredstava, do kraja programskog razdoblja.

Mjere namijenjene sektoru akvakulture ─Źija je provedba u tijeku su mjera ÔÇ×Produktivna ulaganja u akvakulturuÔÇť, ÔÇ×InovacijeÔÇť te ÔÇ×Osiguranje akvakulturnih stokovaÔÇť.

U okviru mjere ÔÇ×Produktivna ulaganja u akvakulturuÔÇť je za razdoblje 2017.-2020. na raspolaganju 21,5 milijuna eura, ali napominjemo da je natje─Źaj za dodjelu potpore u okviru ove mjere bio otvoren za podno┼íenje zahtjeva za potporu do 1. listopada 2017. godine te ─çe budu─çi natje─Źaji i raspolo┼żiva sredstva ovisiti o rezultatima ovoga natje─Źaja odnosno o sredstvima koja ─çe biti dodijeljena u okviru istoga.

┼áto se ti─Źe mjere ÔÇ×InovacijeÔÇť, natje─Źaj za dodjelu potpore je otvoren za podno┼íenje zahtjeva za potporu do 15. prosinca 2017. godine,┬á na raspolaganju za isti je ukupno 8 milijuna eura.

Uz navedeno, na temelju pravilnika o uvjetima, kriterijima i na─Źinu dodjele potpore, od 2016. godine se na godi┼ínjoj razini, do iskori┼ítenja raspolo┼żivih sredstava, podnose zahtjevi za potporu u okviru mjere ÔÇ×Osiguranje akvakulturnih stokovaÔÇť za koju je dostupno ukupno 11,3 milijuna eura.

Nadalje, korisnici koji obavljaju akvakulturu mogu ostvariti potporu i u okviru mjere ÔÇ×Stavljanje na tr┼żi┼íte proizvoda ribarstva i akvakultureÔÇť te mjere ÔÇťPrerada proizvoda ribarstva i akvakultureÔÇť. Natje─Źaj za dodjelu potpore u okviru mjere ÔÇ×Stavljanje na tr┼żi┼íte proizvoda ribarstva i akvakultureÔÇť je zatvoren za prijave 1. rujna 2017. godine te ─çe objava budu─çih natje─Źaja i raspolo┼żiva sredstva ovisiti o rezultatima istoga (obrada je u tijeku). ┼áto se ti─Źe prerade proizvoda ribarstva i akvakulture, natje─Źaj za dodjelu potpore je otvoren za podno┼íenje prijava do 1. studenog 2017. godine, a raspolo┼żiva sredstva u okviru istoga iznose 18,3 milijuna eura.

Uzimaju─çi u obzir na─Źin provedbe mjera u okviru Operativnog programa odnosno ─Źinjenicu da se raspolo┼żivi iznosi definiraju po pojedinom natje─Źaju za pojedinu mjeru, savjetujemo da informacije o natje─Źajima pratite na stranicama Upravlja─Źkog tijela za Operativni program: https://euribarstvo.hr/natjecaji/ . Informacije o mjerama koje se provode u okviru Operativnog programa mo┼żete prona─çi na sljede─çoj poveznici: https://euribarstvo.hr/mjere/ .

TEMELJEM PRAVILNIKA O UVJETIMA , KRITERIJIMA I NA─îINU DODJELE POTPORE U OKVIRU MJERE ÔÇ×PRODUKTIVNA ULAGANJA U AKVAKULTURIÔÇť TRA┼ŻIMO DODATNO MI┼áLJENJE ZA ─îL.19.ST.1. ÔÇô ZAHTJEV ZA ISPLATU TREBA SADR┼ŻAVATI SVE PLA─ćENE RA─îUNE SUKLADNO PRIHVATLJIVIM TRO┼áKOVIMA IZ ─îLANKA 5. OVOGA PRAVILNIKA ZA KOJE JE ODOBRENA POTPORA, A SVI PRILO┼ŻENI RA─îUNI MORAJU BITI U CIJELOSTI PLA─ćENI U TRENUTKU PODNO┼áENJA ZAHTJEVA ZA ISPLATU (U┬áPRAKSI SE MO┼ŻE DOGODITI SITUACIJA DA DOBAVLJA─î KASNI SA ISPORUKOM TE ZA ZAKA┼áNJENJE BUDE PENALIZIRAN. U KONA─îNICI ZNA─îI DA JE KUPAC DU┼ŻAN UPLATITI MANJI IZNOS ZA IZNOS ODOBRENJA/TERE─ćENJA, ODNOSNO IZNOS PENALA, STOGA DA LI JE U TOM SLU─îAJU OPRAVDANO ZATVORITI RA─îUN SA IZNOSOM ODOBRENJA/TERE─ćENJA)?

Ako se ra─Źun koji je odobren Odlukom o dodijeli sredstava iz bilo kojih razloga umanji, potrebno nam je dostaviti dokaz tog umanjenja (odobrenje/tere─çenje/ugovor iz kojega je vidljivo da se zaka┼ínjenje penaliziraÔÇŽ) i ovjerenu Izjavu dobavlja─Źa kako je predmetni ra─Źun pla─çen u cijelosti.